Ohje omatoimiseen näön tarkkailuun

Näön seuraaminen tuberkuloosilääkityksen aikana

Tietyt tuberkuloosilääkkeet voivat aiheuttaa hyvin harvinaisena haittavaikutuksena ongelmia näkökyvyssä. Tällaisia lääkkeitä ovat etambutoli (Oributol), linetsolidi (Zyvoxid), isoniatsidi (Tubilysin), levofloksasiini (Tavanic), moksifloksasiini (Avelox), etionamidi (Trecator) ja klofatsimiini (Lamprene).

Jos sinulle on määrätty joku tai joitakin näistä lääkkeistä, näkökykysi tulee tarkistaa kerran kuukaudessa ns. E-taululla (näön tarkkuus) ja värinäkötestillä. Näkö testataan sairaalassa tai terveysasemalla.

Suosittelemme, että seuraat näkökykyäsi myös itse esimerkiksi kerran viikossa. Voit pyytää apua myös hoitajalta, joka valvoo lääkehoitoasi.

Näön testaaminen kotona:

Testaa näkö aina samassa paikassa ja samanlaisessa valaistuksessa. Jos käytät silmälaseja, tee testi samoilla laseilla.

1) Lukutarkkuus
Valitse teksti, jota luet aina samalta etäisyydeltä. Voit käyttää esim. lääkepurkin kyljessä olevaa tekstiä tai samaa kirjaa tai lehteä. Testaa näkö molemmilla silmillä erikseen: peitä ensin vasen silmä ja katso vain oikealla. Peitä sen jälkeen oikea silmä ja katso vain vasemmalla. Voit käyttää lukulaseja.
2) Näkeminen kauas
Valitse kaukana oleva kohde, esim. katukyltin teksti tai seinäkellon numerot. Katso tekstiä samalta etäisyydeltä, molemmilla silmillä erikseen.
3) Värinäkö
Katso hyvässä valaistuksessa jotain punaista kohdetta ensin oikealla, sitten vasemmalla silmällä. Värin tulisi näyttää samalta molemmilla silmillä katsottaessa.

Jos huomaat muutoksen näkökyvyssäsi tai sinulle tulee muita näköongelmia, kerro niistä välittömästi lääkärillesi, joka ohjaa sinut tarvittaessa silmälääkärin tutkittavaksi. Näköongelma voi olla esimerkiksi näön sumeus, joka tulee esiin sekä lähelle että kauas katsoessa. Lääkitykseen liittyvät näköongelmat ovat erittäin harvinaisia. Jos epäillään lääkitykseen liittyvää näköongelmaa, lääkäri saattaa joutua keskeyttämään lääkityksesi siihen asti, että asia on tutkittu.